Slanje sadržaja Web lokacije Zdravlje Žene putem E-maila


E-mail adresa primaoca:

E-mail adresa pošiljaoca (vaš E-mail):

Naslov poruke:
Zdravlje Žene - Prijatelj vam šalje ovaj odgovor na pitanje

Poruka:

Ovaj tekst ili pitanje sa odgovorom Vam je poslao posetilac Web lokacije www.zdravljezene.co.yu. Nadamo se da će Vam biti od pomoći i da ćete uskoro ponovo posetiti našu lokaciju koja se najmanje tri puta nedeljno ažurira novim sadržajima. Srdačno vaši:
www.zdravljezene.rs

PITANJE:
Sa hormonskom supstitucijom sam započela pre 3 meseca. Na pregledu koji je tada usledio, moj lekar mi je otkrio cistu na jednom jajniku koja je prema njegovom opisu veličine «pomorandže». Koliko ja znam nikada u životu nisam imala ciste na jajnicima. Lekar mi je savetovao da zbog lične sigurnosti cistu odmah operišem. Da li hormonska supstituciona terapija može biti uzrok započinjanju rasta ciste na jajnicima? Koliko je opasna cista te veličine u mojim godinama. Imam 54 godine? Da li je veliki rizik od pojave karcinoma jajnika ukoliko ne operišem cistu?


OGOVOR:
Hormonska supstituciona terapija ne dovodi do pojave cista na jajniku. Najveći broj cista na jajnikcima nestaju spontano i nije potrebna operacija. Ovo što je napred rečeno važi za unilokularne ciste koje pri ultrazvučnom pregledu ukazuju na postojanje bistrog sadržaja i imaju tanku opnu. Ukoliko postoji cista veličine kao što ste opisali sa ultrazvučno benignim aspektom moguće je sačekati tri ciklusa. Ukoliko se za to vreme cista spontano ne povuče postoje indikacije i razlozi da se ona hirurški odkloni pogotovo ako pokazuje tendencu rasta. Kod cista koje na ultrazvučnom pregledu nemaju izgled unilokularne ciste već u svojoj unutrašnjosti imaju više pregrada (multilokularne ciste) sa gušćim sadržajem ili postojanjem izraslina unutar ciste potrebno je odmah bez čekanja takve ciste odstraniti.
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google