Slanje sadržaja Web lokacije Zdravlje Žene putem E-maila


E-mail adresa primaoca:

E-mail adresa pošiljaoca (vaš E-mail):

Naslov poruke:
Zdravlje Žene - Prijatelj vam šalje ovaj tekst

Poruka:

Ovaj tekst ili pitanje sa odgovorom Vam je poslao posetilac Web lokacije www.zdravljezene.co.yu. Nadamo se da će Vam biti od pomoći i da ćete uskoro ponovo posetiti našu lokaciju koja se najmanje tri puta nedeljno ažurira novim sadržajima. Srdačno vaši:
www.zdravljezene.rs

Nega zuba za vreme trudnoće

Nega zuba za vreme trudnoce je od izuzetnog značaja. Kako se tokom prvog trimestra trudnoce razvija najveći broj organa deteta (ovaj period trudnoće je poznat i po nazivu "vreme organogeneze" ) on predstavlja najznačajniji deo trudnoće za razvoj ploda. Iz tih razloga veliki broj stomatologa se slaže da je u cilju smanjenja bilo kog potencijalnog rizika po plod veće terapiske zahvate bolje odložiti za drugi trimestar. Postoje neka stanja kod trudnice koja ponekad zahtevaju lečenje koje se ne može odlagati a koja se mogu uraditi sa minimalnim rizikom. U pogledu uzimanja lekova tokom trudnoće treba biti oprezan. U cilju neophodnog lečenja prihvatljivi antibiotici mogu biti Penicillin i njegovi derivati, Amoxilillin (ukoliko ne postoji alergija na Penicillin), clindamicin ali ne i Tetraciklini koji mogu prouzrokovati obojenost kako mlečnih tako i trajnih zubi deteta. Od analgetika kod zubobolja moguce je bez posledica uzeti preparate koji sadrže Paracetamol ali treba biti oprezan kod uzimanja naročito većih količina Aspirina i lekova na bazi Ibuprofena ( Brufen ). Anestetici koji se upotrebljavaju u stomatologiji kao što su Novocain ili lidocain mogu da prodju kroz placentarnu barijeru ,koja mnogim lekovima sprečava prolazak prema plodu, ali doze anestetika koje se koriste pri radu u stomatološkim procedurama su izuzetno male i sigurne.

.
Prvi trimestar trudnoće

U ovom periodu je značajan pregled zuba i pranje zuba posle svakog jela kako bi se naslage hrane i kamenca na zubima, koji vode zapalenju, otklonili. Od velikog je znacaja davanje saveta trudnicama o značaju održavanja higijene usne duplje tokom trudnoće kako bi se sačuvalo zdravlje zuba i usne duplje. Trudnice, naročito u prvom trimestru trudnoće, često imaju mučninu i jutarnja a u težim slucajevima i češca povraćanja. Posle takvih epizoda neophodno je oprati zube četkicom, isprati usnu duplju a u slučaju povraćanja neutralisati kiselost prouzrokovanu povraćanjem želudačnog sadržaja. Drugi oblici lečenja zuba se obicno odlžu za vreme posle trudnoće, a mnoga urgentna lečeneja, ukoliko je to moguće, posle drugog trimestra trudnoće.

Drugi trimestar

I u ovom trimestru trudnoće se savetuje striktna higijena usne duplje. Neophodna lečenja zuba su u ovom periodu trudnoće relativno komforna i sigurna.

Treci trimestar

Ukoliko se ukaže potreba, ovo vreme je najpodesnije za terpiju zapaljenja i otoka desni.Posete stomatologu treba da budu kratke zbog toga što se u to vreme trudnica neugodno oseca u zubarskoj stolici.

Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google