Slanje sadržaja Web lokacije Zdravlje Žene putem E-maila


E-mail adresa primaoca:

E-mail adresa pošiljaoca (vaš E-mail):

Naslov poruke:
Zdravlje Žene - Prijatelj vam šalje ovaj tekst

Poruka:

Ovaj tekst ili pitanje sa odgovorom Vam je poslao posetilac Web lokacije www.zdravljezene.co.yu. Nadamo se da će Vam biti od pomoći i da ćete uskoro ponovo posetiti našu lokaciju koja se najmanje tri puta nedeljno ažurira novim sadržajima. Srdačno vaši:
www.zdravljezene.rs

Preeklampsija i eklampsija

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do eklampsije.

Visok krvni pritisak u trudnoći (hipertenzija) predstavlja veoma ozbiljnu komplikaciju. Na razne načine ugroženi su i majka i njena beba. Hipertenzija može da postoji u različitim formama:

 • Trudnoćom uzrokovana hipertenzija (PIH), kada se povišen krvni pritisak prvi put javi nakon 20-te nedelje trudnoće, i praćen je otocima i belančevinama u urinu.
 • Hronična hipertenzija, kada povišen krvni pritisak postoji i pre trudnoće, ili se javi pre 20-te nedelje trudnoće.
 • Hronična hipertenzija na koju se nadovezuje preeklampsija. Ovaj sindrom postoji kada se kod žene koja je i pre trudnoće imala povišen krvni pritisak pojave belančevine u mokraći nakon 20-te nedelje trudnoće.
 • Kasna hipertenzija. Ovo je forma povišenog krvnog pritiska koja se javlja nakon 20-te nedelje trudnoće, nije praćena izlučivanjem belančevina u mokraći, i nema tok kao preeklamspija-eklampsija.

Preeklamspija je najčešća kod žena koje prethodno nisu rađale, njih 7% razvije takvu sliku bolesti. Žene koje imaju ispod 20 godina i iznad 35 predstavljaju grupu sa povećanim rizikom. Siromaštvo, višestruke trudnoće, oboljenja bubrega, povišen pritisak pre trudnoće, šećerna bolest, povećano nakupljanje plodove vode, samo su neki od faktora koji se vezuju za preeklampsiju. Sklonost ka razvoju preeklampsija viđa se u nekim familijama.

Uzroci i simptomi

Stručnjaci još pokušavaju da odgonetnu tačan uzrok preeklamspije i eklampsije. Prihvaćeno je da ova stanja predstavljaju problem jer uzrokuju prelazak tečnosti iz krvnih sudova u tkiva.
Najozbiljnija posledica preeklampsije i eklampsije je oštećenje mozga majke zbog otoka mozga i smanjenog dotoka kiseonika. Pored toga može doći do otkazivanja rada bubrega, prskanja jetre i odlubljenja posteljice. Bebe iz takvih trudnoća su obično manje od normalnih, što ih čini podložnim komplikacijama za vreme porođaja, i u prvim danima, nedeljama i mesecima života. Obično se takve bebe rađaju pre vremena, što opet predstavlja problem za sebe.

 • Obzirom da tečnost prelazi iz krvnih sudova u tkiva, i to po celom telu, rezultat je oticanje ruku, nogu, stopala, šaka i lica. Dok se kod velikog broja žena može primetiti oticanje stopala, oticanje gornjih ekstremiteta i lica predstavlja ozbiljan problem. Kako se tečnost zadržava u tim tkivima, dobitak na telesnoj težini je znatno veći od uobičajenog (kilogram ili više nedeljno).
 • Mozak- oticanje mozga dovodi do grčevitih kontrakcija mišića celog tela (konvulzija) i gubitka svesti.
 • Oči- mogu postojati problemi sa vidom, žena ima omaglice ili se pojavljuju sitne tačkice.
 • Pluća- tečnost u tkivu pluća može uzrokovati smetnje pri disanju.
 • Jetra- prelazak tečnosti iz krvnih sudova jetre u tkivo dovodi do oticanja jetre. Ozbiljan problem preeklamsije, kada je jetra u pitanju, predstavlja HELLP sindrom (smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, jetreni enzimi povećani, smanjenje broja trombocita-ćelija krvi koja omogućavaju zgrušavanje krvi ).
 • Bubrezi- normalno, bubrezi ne dozvoljavaju da se belančevine krvi nađu u mokraći. Kod preeklampsije međutim, sitni krvni sudovi bubrega prskaju, što omogućava belančevinama da pređu u mokraću. Ovakvo stanje je veoma opasno, i često dovodi da rađanja dece male porođajne težine.
 • Krvni pritisak- kod preeklamspije je ukupna količina krvi koja struji organizmom manja, jer se deo tečnosti izliva u tkiva. Ovakvo stanje srce pokušava da nadomesti pumpajući veće količine krvi sa svakom svojom kontrakcijom. U normalnom stanju krvni sudovi se prošire da bi u srce stigle veće količine krvi. Kod preeklampsije naprotiv, krvni sudovi su "stisnuti", što nagoni srčani mišić da radi čak i više nasuprot malom prečniku krvnih sudova. Ovo dovodi do daljeg povišenja krvnog pritiska.

Dijagnoza

Dijagnoza preeklampsije može biti propraćena zapažanjem bezbolnih otoka ruku, nogu i/ili lica, uz nenormalan dobitak na težini. Krvni pritisak pacijentkinje se meri na svakoj kontroli kod ginekologa. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm, predstavlja signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nadu belančevine, a mereno u 24 satnoj mokraći pređu količinu od 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.

Lečenje

Kod blage preeklamspije lečenje se može ograničiti na odmor u krevetu, uz dnevno praćenje krvnog pritiska, težine, i prisustva belančevina u urinu. Ovakvo brižljivo praćenje potrebno je tokom čitave trudnoće, porođaja, čak i 2-4 dana nakon što je beba rođena. U 25% slučajeva eklampsija se razvije u toku prvih nekoliko dana nakon porođaja. Ukoliko "donji" pritisak ne poraste iznad 100 mmHg pre porođaja, bez drugih simptoma, sa trudnoćom se može nastaviti dok beba ne bude dovoljno zrela za porođaj. Ultrazvučni pregledi su potrebni da bi se pratilo stanje i rast deteta.
Ukoliko "donji" pritisak nastavi da raste iznad 100 mmHg, uz pojavu simptoma kao što su glavobolja, problemi sa vidom, bol u trbuhu, nenormalnosti krvne slike, tada je potrebno dati terapiju da se spreči razvoj konvulzija (grčevi mišića gotovo celog organizma) odn. eklampsije. Obično se daju lekovi za sniženje krvnog pritiska. Ukoliko ovakva terapija ne da rezultate i stanje se pogoršava ka eklampsiji tada treba završiti trudnoću, bilo vaginalnim putem ili carskim rezom. Nakon porođaja krvni pritisak i ostali pokazatelji ubrzo dolaze na normalu.

Prognoza

Prognoza preeklampsije i eklampsije zavisi od toga koliko je pažljivo praćeno stanje pacijenta. Samo u tom slučaju moguće je pravovremeno doneti valjane odluke po majku i dete i poboljšati izglede za dobar ishod. I pored svega najčešći razlog smrti majke u toku trudnoće i porođaja vezan je za povišen krvni pritisak.
U trećini slučajeva se preeklampsija ponavlja i u narednim trudnoćama.

Kako sprečiti ?

Da bi znali kako da sprečimo nastanak preeklampsije moramo da znamo zbog čega i kako nastaje. Kako saznanja o tome još nedostaju problem i dalje ostaje otvoren.
Rađene su razne studije koje su trebale da primenom Aspirina, kalcijuma i magnezijuma, ribljeg ulja, spreče razvoj preeklampsije.
Ono što je zasad jedino jasno, je činjenica, da će samo brižljivo praćenje trudnoće i blagovremeno prepoznavanje simptoma sprečiti ozbiljnije forme preeklamspije.

Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google