Recnik nepoznatih pojmova

Kliknite na početno slovo pojma koji tražite da biste ga prikazali.

Pronadjeno je 7 pojmova koji pocinju slovom p
1. Papa Test 3 Grupa
Test po Papanikolau (PAPA-test) -pregled brisa ćelija sa površine grlića materice i kanala grlića materice.Nalazi se obeležavaju brojevima od 1-5.PAPA 3 graničnu sliku izgleda i obojenosti jedra ćelije gde se pored velikog broja normalnih ćelija uočavaju i ćelije sa povećanim jedrima intenzivno obijenim što ukazuje na povećanu jedarsku aktivnost.Takav nalaz je karakterističan za atipične ćelije pa su potrebni ponovljeni nalazi i drugi dijagnostički postupci koji treba da otkriju uzrok tog stanja.
2. Policisticni Jajnici
Policistični jajnici ( Ovaria polycistica,PCOS-policistični ovarijalni sindrom,Syndroma Stein Leventhal)Ovo stanje se karakteriše trijasom simproma kod žena koje ga imaju: 1. Izostankom menstrualnog krvarenja ili velikim razmacima između menstrualnih krvarenja. 2.Izostankom ovulacije 3. pojavom kosmatosti muškog tipa Jajnici su povećani sa karakteristično zadebljalom kapsulom (opnom) i velikim brojem cističnih formacija u jajnicima promera do 8 mm rubno postavljenim ispod opne jajnika što se uočava ultrazvučnim pregledom.
3. Polip
Polip (Polypus) polipoliki izraštaj žlezdanog tkiva najčešće sluznice materice i cervikalnog kanala.
4. Primolut Nor
Primolut Nor -Fabričko ime laka koji predstavlja sintetizovan progesteronski preparat.Koristi se u lečenju endokrinih poremećaja prouzrokovanih nedostatkom prirodnog progesterona koji proizvodi žuto telo u jejniku ili posteljica ploda tokom trudnoće.
5. Progesteron
Progesteron je hormon koji se produkuje u žutom telu stvorenom u jajniku posle ovulacije. Ovaj hormon priprema sluznicu materice za prihvat embriona nakon oplodnje stvarajući uslove za njegovu implantaciju i dalji nesmetan razvoj.
6. Prohodnost Jajnika
Jajovod je organ koji se pruža od materice prema jajniku.Posle ovulacije prihvata jajnu ćeliju koju spermatozoidi oplode u srednjem delu jajovoda.Posle oplodnje jajovod omogućava transport embriona u materičnu duplju gde će se embrion implantirati.Da bi se to postiglo jajovod u celoj svojoj dužini treba da bude prohodan sa ,.Prohodnost jajovoda se proverava Histerosalpingografijom ( HSG) ,rentgenskim snimanjem jajovoda posle ubrizgavanja kontrasta u njega, ili Ultrazvučnim pregledom tokom ubrizgavanja tečnosti u matericu i jajovod.
7. Prolongata
Pod pojmom Graviditas prolongata (produžena trudnoća) podrazumeva se izostanak početka porođaja pkosle termina izračunatog na osnovu datuma poslednje menstruacije ili UZ pregleda do 12 nedelje trudnoće. Ovaj termin se upotrebljava za trudnoće čiji je termion poroðaja prošao do 10 dana od izračunatog na osnovu napred navedenih para,metara.
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google