Recnik nepoznatih pojmova

Kliknite na početno slovo pojma koji tražite da biste ga prikazali.

Pronadjeno je 3 pojmova koji pocinju slovom l
1. Laparoskopija
Laparoskopia je operativni postupak koji se svrstava u grupu tzv. minimalno invazivnih dijagnostičko operativnih postupaka. Dijagnostičko operativni postupak se ovom metodom vrši kroz male ubode u predelu pupka i bočnih delova male karlice. Otvori na trbušnom zidu su promera 5-10 mm. Kroz te otvore se pomoću posebne optike i prilagoðenih instrumenata mogu izvršiti veoma kompleksne operacije. Prednost metode je što se pacijent,u odnosu na klasične operativne zahvate,veoma brzo postoperativno oporavlja,bolnicu napušta 1-3 dana nakon operacije a svojim uobičajebnim poslovima vraća za 10-14 dana
2. Lh
Luteinizirajući hormon ( LH ).Proizvodi ga zadnji režanj hipofize i ima presudan uticaj na akt same ovulacije i oslobađanja jajne ćelije iz jajnog folikula.U drugoj fazi menstrualnog ciklusa utiče na formiranje žutog tela podržavajući njegovu funkciju i produkciju progesterona.
3. Likvefakcija
Neposredno nakon ejakulacije u cilju zaštite spermatozoida od negativnog uticaja kisele sredine vagine dolazi do stavranja ugrušaka semene tečnosti. Tim procesom se štite vitalne sposobnosti spermatozoida. U sledećih 30-45 minuta posle ejakulacije dolazi do postepenog prelaska ugrušaka u tečno stanje. Taj proces se naziva LIKVEFAKCIJA.
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google