Recnik nepoznatih pojmova

Kliknite na početno slovo pojma koji tražite da biste ga prikazali.

Pronadjeno je 6 pojmova koji pocinju slovom b
1. B Hcg
HCG ( horionski gonadotropin) jeste specifični hormon koji se luči u horionskim čupicama zametka ,kasnije posteljice ( odatle ime) i osnovni mu je zadatak da obezbedi produženo delovanje žutog tela koji proizvodi neophodan hormon da bi se trudnoća održala-PROGESTERON.Presudno je njegovo prisustvo do 12 nedelje trudnoće kada će posteljica biti kompletno funkcionalana i proizvoditi dovoljnu količinu PROGESTERONA. B(beta) Hcg je subjedinica Hcg-a počinje da se luči veoma rano posle začeća pa su i male koncentracije tog hormona dovoljne da se veoma rano ustanovi postojanje trudnoće već dan dva po izostanku menstruacije.
2. Bartolinijeva Zlezda
Bartolinijeva žleezda- sekretorna žlezda koja se nalazi u velikim stidnim usnama na granici donje prema srednjoj trećini.Izvodni kanalići su dužine oko 1,5 cm i sa otvorom se ulivaju na unutrašnjoj strani malih stidnih usana.
3. Bartolinis
BARTOLINITIS- zapalenje Bartolinijeve žlezde.
4. Bazalna Temperatura
BAZALNA TEMPERATURA- temperaturna krivulja u toku menstrualnog ciklusa na osnovu koje se može ustanoviti postojanje ili odsustvo ovulatornih ciklusa kao i približno odrediti vreme ovulacije.
5. Biopsija Korionskih Resica
Bipsija horionskih čupica je jedna od invazivnih metoda ranog otkrivanja hromozomalnih anomalija ploda. Pod UZ kontolom se aspirira deo posteljičnog tkiva koji se šalje na genetsku analizu.Nalaz koji se dobije već u ranoj trudnoći (8-10 nedelja trudnoće) o hromozomalnoj slici ploda.
6. Bpd
BPD- biparijetalni prečnik. Merni parametar pri ultrazvučnom pregledu ploda. Označava dužinu razmaka između dve parijetalne kosto glave.
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google