Polip (Polypus) polipoliki izraštaj žlezdanog tkiva najčešće sluznice materice i cervikalnog kanala.
Implantacija (usađivanje) u humanoj reprodukciji označava momenat usađivanja zametka u materičnu sluznicu.
Zdravlje žene›› Trudnoća i porođaj ›› Rano otkrivanje trudnoće

Da li sam trudna ?

Citanja: 269499, Prosecna ocena: 3.28


Ovo je pitanje koje ce verovatno svaka žena postaviti sebi bar jednom u toku života. Bilo da pokušava ostati u drugom stanju, ili to u tom trenutku nije planirala, simptomi i znaci trudnoce su isti.

  • Izostanak menstruacije je jedan od ranih simptoma trudnoće. Neke žene mogu imati oskudno krvarenje u vreme implantacije a ono je obično oskudno i/ili krace od normalne menstruacije. Zbog toga će ginekolog postaviti pitanje o prvom danu poslednje redovne menstruacije. Postoje žene koje imaju menstrualno krvarenje tokom trudnoce, mada je to retko
  • Muka i povracanje, gadenje prema hrani se javljaju kod oko 50% žena u prvom trimestru trudnoce. Pošto se ova rekacija načešće javlja pri ustajanju, naziva se jutarnjom mučninom. Ako se pojavi hiperemeza, potrebno je javiti se ginekologu.
  • Osetljivost i napetost grudi javlja se 7-14 dana nakon oplodnje.
  • Osećaj umora i pospanosti, bolovi u leđima, češće glavobolje, dobijanje u težini, česte promene raspoloženja, pojačana pigmentacija bradavica dojki, samo su još neki simptomi i znaci koji mogu ukazivati na ranu trudnoću.

Nakon opldnje, u organizmu žene se nakon 7-10 dana počinju pojavljivati merljive koncentracije hCG, koji se može dokazivati iz urina ili krvi žene.
Biološki testovi koji su se koristili u dokazivanju trudnoce (Galli Mainijeva reakcija, Ascheim Zondekova reakcija) danas imaju istorijski znacaj.
Imunološki testovi koji se danas koriste uglavnom su zasnovani na upotrebi latex čestica. Može se dokazati prisustvo b-hCG u koncentraciji od 25 mIU u urinu žene, što odgovara periodu između četvrte i pete nedelje trudnoće (računato od prvog dana poslednje menstruacije). Uzima se uzorak prve jutarnje mokraće, jer je koncentracija b-hCG najveća. Danas prisutni testovi na tržištu pokazuju visoku sigurnost (blizu 100%), a prilično su jednostavni za upotrebu (uputstvo je priloženo uz svaki test).
Određivanje koncentracije b-hCG u krvi može se raditi već 10-og dana nakon ovulacije , pri vrednostima od 2 mIU/ml. Koncentracija b-hCG u krvi se u 85% normalnih trudnoća udvostručuje svakih 72 sata u ranoj trudnoći.

Ukoliko žena primeti neke od navedenih simptoma i/ili znakova, ili je test na trudnoću pozitivan, potrebno je javiti se ginekologu, kada se ginekološkim pregledom postavlja dijagnoza rane trudnoće. S obzirom da je postavljanje sigurne dijagnoze u ranoj trudnoći ginekološkim pregledom prilično teško, dijagnoza se potvrduje ultrazvučnim pregledom.
Ultrazvučni pregled radi utvrđivanja postojanja rane trudnoće u materici (ili izvan nje), danas se uglavnom radi transvaginalnom sondom, te nije potrebno puniti mokraćnu bešiku.
Ultrazvucnim pregledom može se videti postojanje gestacijskog meška u šupljini materice već nakon 5 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije, odnosno 3 nedelje od oplođujućeg odnosa. Nakon šeste nedelje trudnoće, može se videti žumančana kesa i vizualizovati plod, uz verifikaciju postojanja srčane akcije.

Trudnoca 5.5 nedelja
Trudnoca 6.5 nedelja

implantacija - Trenutak kada se oplodeno jajašce smešta u sluznicu materice, obično se poklapa sa vremenom kada bi menstruacija trebala stići.

Hipermeza - Muka i povraćanje koji traju, dovode do dehidracije, gubitka težine, a mogu izazvati upalu jednjaka, te ozbiljnije poremećaje jednjaka i želuca ili u težim slučajevima i centralnog nervnog sistema.

hCG - Humani horioni gonadotropin, cija se polipeptidna beta subjedinica koristi u dokazivanju trudnoće.

Ovulacija - Oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika, koja je spremna za oplodnju, dešava se najčešće na polovini menstraulnog ciklusa (14 dana od prvog dana menstruacije).


Autor: Dr Đorđe Petrović
Rano otkrivanje trudnoće - Da li sam trudna ? - Zdravlje žene 

Komentari

Još nema komentara.

Dodaj komentar

*
 
 
CommenticsBroj ocena: 6754
Prosečna ocena: 3.28
Koliko vam je ovaj tekst pomogao? (1-nimalo, 5-mnogo)
12345
67543.281166716020122

U ovoj temi pročitajte još:

Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google