Zdravlje žene›› Trudnoća i porođaj ›› Ishrana u trudnoći

Šta i koliko jesti u trudnoći ?

Citanja: 50230, Prosecna ocena: 3.81


Meso, riba i alternative -Birajte nemasno meso, sa živinskog mesa skinite kožu i kuvajte, odnosno pecite na minimumu masnoće. Barem jednom nedeljno jedite ribu. U ovu grupu spada meso (izuzev džigerice), riba, živina, jaja, mahunarke, koštunjavi plodovi (ali ne i kikiriki).
Hleb, ostale žitarice, krompir - neka predstavnici ove grupe budu glavni deo svakog obroka (dnevno šest i više jedinica). Namirnice iz ove grupe su site, bez mnogo kalorija, i predstavljaju važan izvor vitamina i vlakana. Jedite proizvode od integralnog brašna. Ovde spadaju hleb, krompir, žitarice (muzli), testa, riža, mekinje, kukuruz.
Mleko i mlečni proizvodi - Ova grupa namirnica obuhvata mleko, jogurt i mlade sireve. Ovo je važna grupa namirnica zbog toga što sadrže kalcijum i druge hranljive materije bitne za razvoj bebe. Birajte niskokalorične proizvode i unosite 3-4 jedinice dnevno, u niskokaloričnim varijantama obranog mleka.
Voće i povrće - u voću i povrću se nalaze vitamini i minerali, kao i vlakna koja pomažu varenje i sprečavaju zatvor. Najbolje je da se povrće što kraće kuva i to u malo vode, ili da se jede sirovo, da bi se sačuvalo što više hranljivih materija.
Pokušajte da smanjite unos šećera i slatkiša poput keksa, kolača i slatkih napitaka kao što je koka-kola. Isto tako, treba smanjiti unos masti i masne hrane. Mast ima veoma visok nivo kalorija, a previše kalorija vodi preteranoj težini i povećanom riziku od srčanih oboljenja. Izbegavajte pečeno, skidajte masnoću s mesa, namaze nanosite štedljivo i budite oprezni kada je reč o pecivima, čokoladi i prženim krompirima koji sadrže mnogo masti. Uzmite onu vrstu tih namirnica koja je niskokalorična, kao što su polu-obrano i obrano mleko, nemasni jogurt, i sl.
Autor: Doc. dr sci med Aleksandra Novakov Mikić
Ishrana u trudnoći - Šta i koliko jesti u trudnoći ? - Zdravlje žene 

Komentari

Još nema komentara.

Dodaj komentar

*
 
 
CommenticsBroj ocena: 322
Prosečna ocena: 3.81
Koliko vam je ovaj tekst pomogao? (1-nimalo, 5-mnogo)
12345
3223.80745341614912
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google