Zdravlje žene›› Trudnoća i porođaj ›› Visoko rizične trudnoće

Gestacijski dijabetes

Citanja: 25393, Prosecna ocena: 3.67Gestacijski dijabetes je poremećaj koji dovodi po povišenih vrednosti šećera u krvi, a takvo se stanje prvi put pojavilo u trudnoći. Ono obično prestaje nakon trudnoće, mada se može nastaviti nakon porođaja.
Oko 4% svih trudnoća se komplikuje gestacijskim dijabetom.
Traganje za ovim poremećajem treba da počne između 24 i 28 nedelje trudnoće ukoliko postoje sledeće okolnosti:

 • Starost trudnice preko 25 godina
 • Starost ispod 25 godina, ali izrazita gojaznost
 • Postojanje šećerne bolesti kod najbližih rođaka

Rano otkriće šećerne bolesti u trudnoći se vrši testom unošenja 50 g glukoze i određivanje nivoa šećera u krvi nakon sat vremena. Ukoliko je izmerena vrednost veća od 7.8 mmol/l pristupa se detaljnijoj proveri i daljim određivanjima nivoa šećera, pre i nakon obroka.

Kada se kod majki u toku trudnoće nadu vrednosti šećera u krvi veće od 5.8 mmol/l pre jela, ili 6.7 mmol/l nakon jela, tada su njihove bebe izložene povećanoj opasnosti od smrti u materici, pre i nakon porođaja. Ovo nalaže veliki oprez i potrebu za povećanom brigom u toku trudnoće. Ukoliko majke sa gestacijskim dijabetesom održavaju normalne nivoe šećera u krvi, tada opasnost po bebu nije ništa veća nego kod zdravih trudnoća.
U trudnoćama koje su komplikovane gestacijskim dijabetes melitusom možemo očekivati rađanje veoma krupne dece, uz razne druge poremećaje, kao što su niske vrednosti šećera kod beba na rođenju, niske vrednosti kalcijuma i visoke vrednosti bilirubina.
Znano je da se kod gestacijskog dijabeta veći broj porođaja završi carskim rezom, a ne mali se broj trudnoća komplikuje povišenim krvnim pritiskom.

Lečenje

 • Potrebno je pažljivo praćenje stanja i majke i bebe
 • Kada je majka u pitanju, povećan nadzor se odnosi na rano otkrivanje viših vrednosti šećera pre i posla jela, jer se napredovanjem trudnoće situacija menja. Idealno je ukoliko trudnica poseduje sopstveni aparat za određivanje nivoa šećera, pa tako i sama učestvuje u svom lečenju.
 • Praćenje stanja deteta je obavezno, a vreme početka i učestalost pregleda zavisi od težine poremećaja i drugih faktora koji komplikuju bolest. Nadzor podrazumeva ultrazvučno praćenje veličine bebe i rano prepoznavanje ubrzanja njenog rasta. Uz ostale kliničke i laboratorijske parametre to će nam pomoći da predvidimo i sprečimo eventualne komplikacije u trudnoći i porođaju.
 • Potrebno je da svaka trudnica sa gestacijskim dijabetesom dobije detaljna uputstva o načinu ishrane. Predviđeno je da savete daju specijalisti ishrane koji će izračunati potrebni kalorisjki unos u zavisnosti od visine, težine trudnice i starosti trudnoće, a sve u cilju postizanja željenog nivoa šećera u krvi. Uzimanje slatkiša je strogo zabranjeno.
 • Ukoliko se načinom ishrane ne obezbedi da vrednosti šećera na tašte budu 5.8 mmol/l, a dva sata nakon jela 6.7 mmol/l, u terapiju se uvodi Insulin. Dozvoljena je upotreba samo humanog insulina.
 • Regulisanje šećera u krvi tabletama, u trudnoći je zabranjeno.
 • Umerena fizička aktivnost je dobrodošla, ukoliko stanje trudnoće to dozvoljava.
 • Zaslađivači se mogu koristiti u ishrani
 • Bez obzira na gestacijski dijabetes dojenje se preporučuje.

Šta nakon trudnoće ?

Postoji povećani rizik da žene koje su imale gestacijski dijabetes kasnije obole od dijabetesa. Sa proverom nivoa šećera treba početi 6 nedelja nakon porođaja. Ukoliko su vrednosti normalne, testiranje treba ponavljati svake 3 godine. Žene treba da znaju da moraju da održavaju normalnu telesnu težinu kroz pravilnu ishranu i povećanu fizičku aktivnost.
Potrebno je izbegavati uzimanje lekova koji mogu da uzrokuju povišenje šećera u krvi. Kod planiranja naredne trudnoće važno je znati da je preduslov za rađanje zdrave bebe taj da se vrednosti šećera održavaju u granicama normale pre trudnoće, kao i u prva 3 meseca trudnoće.


Autor: Doc dr sci . med. Siniša Stojić
Visoko rizične trudnoće - Gestacijski dijabetes - Zdravlje žene 

Komentari

Još nema komentara.

Dodaj komentar

*
 
 
CommenticsBroj ocena: 184
Prosečna ocena: 3.67
Koliko vam je ovaj tekst pomogao? (1-nimalo, 5-mnogo)
12345
1843.668478260869619
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google