Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do eklampsije.
Zdravlje žene›› Trudnoća i porođaj ›› Visoko rizične trudnoće

Lečenje i prognoza kod rizičnih trudnoća

Citanja: 18753, Prosecna ocena: 3.76


Lečenje

Lečenje se znatno razlikuje od tipa bolesti, efekta koji trudnoća ima na oboljenje, i efekta koje bolest ima na tok trudnoće.

Prognoza

Prognoza u prvom redu zavisi od specifičnog zdravstvenog problema.
Neka stanja otežavaju samo zatrudnjivanje i dovode do povećanog rizika za obolevanje same bebe. Primer za ovo je oboljenje štitne žlezde.
Kada štitna žlezda oboli, ona može proizvesti ili suviše mnogo ili pak premalo hormona. Nenormalni nivoi hormona mogu uzrokovati probleme u trudnoći i uticati na zdravlje bebe. Na svu sreću, oboljenje štitne žlezde se može lečiti lekovima. Ukoliko se nivoi hormona štitne žlezde kontrolišu u toku trudnoće, ne bi trebalo da bude problema za majku i bebu.

Postoji velika grupa zdravstvenih problema koja obično ne utiče na trudnoću, ali trudnoća utiče na njih. Ova grupa uključuje astmu, epilepsiju, i ulcerozni kolitis. Na primer, neke žene sa ulceroznim kolitisom imaće pogoršanje stanja u toku trudnoće, kod nekih neće biti promena, dok će kod nekih žena simptomi bolesti nestati. Niko ne zna zašto je to tako, ali se svaka žena mora pažljivo pratiti u toku trudnoće.

Mora se takode skrenuti pažnja i na grupu bolesti koja ima veliki uticaj na trudnoću. Žene sa lupus eritematozusom (oboljenje prouzrokovano promenama imunog sistema koji rezultuju upalnim procesima na vezivnom tkivu i organima), ili sa oboljenjem bubrega, suočene su sa stvarnim rizikom u toku trudnoće. Trudnoća može uzrokovati značajno pogoršanje simptoma, i dovesti do ozbiljnog zdravstvenog problema.
Kako ove bolesti mogu značajno uticati na smanjenje dotoka kiseonika i hranljivih materija od majke ka bebi, kroz posteljicu, moguć je razvoj problema i kod deteta. Ove bebice mogu usporenije rasti u materici (intruterini zastoj rasta), a takođe povećan je i rizik od mrtvorođenosti.

Šećerna bolest je stanje koje utiče na trudnoću, i na koje trudnoća uzvratno deluje. Dijabetes (šećerna bolest) može dovesti do smrti ploda u majci, spontanih pobačaja i nenormalnosti u građi beba. Kada trudnice redovno prate nivoe šećera u krvi, i visoke vrednosti leče insulinom, rizik od ovih nepovoljnih ishoda se značajno smanjuje. Nažalost, u trudnoći se šećerna bolest znatno teže kontroliše.

Većina zdravstvenih problema ne dovodi do komplikacija u trudnoći. Sa čestim posetama lekaru i brižljivim praćenjem i lečenjem stanja, većina žena uživaće u lepoj i uspešnoj trudnoći.
Postoji nekoliko medicinskih stanja koje ozbiljno mogu da ugroze zdravlje i majke i bebe u toku trudnoće. Žene sa ovim problemima moraju razmotriti rizike i pre same odluke o zatrudnjivanju. Mnoge od ovih žena će u toku trudnoće imati veliku pomoć perinatologa, a samo u onim najtežim stanjima (u slučajevima teških srčanih bolesti) rizik po majku je toliko velik, da ona uopšte i ne bi trebala da zatrudni.

Sprečavanje problema


Posete lekaru pre same trudnoće veoma su bitne za one žene koje imaju zdravstveni problem. U konsultaciji sa perinatologom dobiće najbolje informacije šta je očekuje u trudnoći, šta sme a šta ne.
Ponekad, terapija koju majka mora da prima da bi se bolest kontrolisala predstavlja opasnost po bebu. Postoji ponekad i bolji način lečenja koji je sigurniji u trudnoći. Nekad izbora terapije nema, i žena mora biti svesna rizika po dete kada se odlučuje o tome da li da zatrudni, ili ne.
Ukoliko žena nije bila na konsultaciji kod lekara pre trudnoće potrebno je da se javi čim sazna da je ostala trudna. Svakako, za to ne treba čekati 8-10 nedelja trudnoće, jer određene bolesti znatno povećavaju rizik od pobačaja.
Potrebno je terapiju u samom startu adekvatno odrediti kako bi se maksimalno povećala šansa da na svet dođe lepo i zdravo dete.


VAŽNI POJMOVI :

  • Gestacijki dijabetes
  • Preeklampsija i eklampsija
  • Prevremeni porođaj

Autor: Doc dr sci . med. Siniša Stojić
Visoko rizične trudnoće - Lečenje i prognoza kod rizičnih trudnoća - Zdravlje žene 

Komentari

Još nema komentara.

Dodaj komentar

*
 
 
CommenticsBroj ocena: 145
Prosečna ocena: 3.76
Koliko vam je ovaj tekst pomogao? (1-nimalo, 5-mnogo)
12345
1453.758620689655218
Pitanja i odgovori
.
Mailing Lista
     Vaš e-mail:
    
Upis   brisanje
trenutno na listi (3124)
.
Dodaj u Fvorites Podesi kao Homepage rss kanali
Zdravlje Žene Kontakt Pomogli su nam RSS Kanali
Postavite pitanje
Plodni dani | Plodni dani. Kalendar u PDF formatu | Računanje datuma porođaja, UZ pregleda itd. | Kalorijske tablice
Google